2. Inclusieve en veilige stad

2.1 Sociaal Domein

Risico's

Onderstaand de top 3 van financiële risico’s die voor dit programma geïnventariseerd zijn. Dit laat onverlet dat er naast de financiële risico’s, ook andere risico’s kunnen zijn. Die zijn hier niet in meegenomen.
Tabel: RI.2.1

Nr.

Risico

Beheersmaatregel

Benodigde weerstands-capaciteit in €

Portefeuille-houder

1

Toename van lasten door een aanzuigende werking op de vraag naar ondersteuning. Deze aanzuigende werking wordt veroorzaakt door een vaste eigen bijdrage die het voor inwoners aantrekkelijk maakt om ondersteuning via de gemeente te regelen (abonnementstarief WMO)

Samen met andere gemeenten dit effect helder maken voor het Rijk en blijven lobbyen voor aanvullende compensatie van de kosten van de aanzuigende werking.

1.372

Tigelaar
Van Eijk

2

Het afgelopen jaar is er extra ingezet op monitoring en de ontwikkeling van dashboards voor het Sociaal Domein. Hierdoor zijn trends en ontwikkelingen van de zorguitgaven te volgen. De beschikbaarheid en volledigheid van informatie voor het monitoren van de ontwikkelingen en het bewaken van budgetten is nog niet volledig op orde. Het grote aantal aanbieders en de splitsing van de regionale zorgadministratie over drie partijen. Dit maakt dat het risico bestaat dat niet tijdig kan worden bijgestuurd en budgetoverschrijding of andere negatieve effecten te laat worden ontdekt. Bovendien past in de praktijk ook het Rijk met regelmaat budget neerwaarts aan.

- Voortzetten van programma sturing en verantwoording, om monitoring te verbeteren.
- Onderhouden van contact en actualisatie werk- en proces afspraken met de zorgadministraties van de BBS en gemeente Leusden.
- Zorgen voor een tijdige en juiste informatie uitwisseling via het berichtenverkeer tussen zorgaanbieder en zorgadministratie.

1.052

Tigelaar
Van Eijk

3

Als er sprake is van een aanzuigende werking van de wijkteams en/of een grotere zorgvraag dan van tevoren ingeschat, zullen de wijkteams eerder geneigd zijn tot afschalen, waardoor de druk op de basisinfrastructuur te hoog wordt. Daarnaast is de basisinfrastructuur zelf mogelijk nog onvoldoende ontwikkeld voor voldoende absorptievermogen en moet de samenwerking tussen wijkteams en SBI nog verder worden uitgekristalliseerd.

- Monitoring doorverwijzingen vanuit wijkteams naar basisinfrastructuur en waar nodig en mogelijk, bijsturing
- SBI partners worden aangesproken en gestimuleerd om burgerinitiatieven te steunen en benutten, zodat middelen effectief worden ingezet
- Continue hele keten in beeld. Het beeld wat nodig is van SBI wordt steeds concreter.
- Casuïstiek bespreking wijkteams en SBI en afspraken taakverdeling
- Keuzes maken in besteding budgetten, oud voor nieuw.

694

Tigelaar
Van Eijk

Deze pagina is gebouwd op 12/09/2020 13:28:21 met de export van 11/24/2020 14:10:26