1. Duurzame en groeiende stad

1.3 Wonen

Beleidsdoel

Activiteiten

1.3.1 Wonen

1. Aantrekkelijke en inclusieve woonstad: zorgen voor voldoende, betaalbare en passende woningen voor iedereen (zie onderstaand 1.A, 1.B, 1.C als uitwerking hiervan).

1.A Voldoende woningen: we hebben de ambitie van 1.000 extra woningen per jaar tot 2030.

1.B Betaalbare woningen: er is van 2018 - 2030 behoefte aan minimaal 4.000 extra sociale huurwoningen en ongeveer 3.000 extra woningen in het middensegment.

1.C Passende woningen: diversiteit aan woningen en woonmilieus, passend bij de woonbehoefte van verschillende doelgroepen. Speciale aandacht is er voor kwetsbare doelgroepen met een zorgbehoefte.

1.1 We geven uitvoering aan het Deltaplan Wonen. Activiteiten (zie  onderstaand) gaan vooral over nieuwbouw van woningen, het stimuleren van doorstroming en specifieke maatregelen voor sociale huurwoningen en kwetsbare doelgroepen.
1.2 Om samenwerking met stakeholders (zoals corporaties, ontwikkelaars, beleggers, makelaars) te bevorderen en vinger aan de pols te houden bij actuele ontwikkelingen organiseren we meerdere keren per jaar een Overlegtafel Woonopgave.
1.3 Met het rijk, provincie en Regio Amersfoort zijn we in gesprek over samenwerking en het maken van afspraken over de regionale woonopgave (woondeal).
1.4 Als zich kansen aandienen, zetten we in op experimenten en pilots.
1.5 Via het Programma Woningbouw stimuleren we nieuwbouw. We willen groeien met kwaliteit. Dat betekent dat er woningen komen die passen bij de behoefte en financiële mogelijkheden van woningzoekenden, dat er gebouwd wordt met respect voor de bestaande omgeving en dat het woongenot van huidige en toekomstige inwoners voldoende behouden blijft. Daartoe stellen we kaders bij projecten en we monitoren ontwikkelingen op de woningmarkt en de voortgang van de woningbouwopgave.
1.6 We zetten in op enkele grote gebiedsontwikkelingen (Langs Eem & Spoor, De Hoef West en Vathorst) en diverse inbreidingslocaties. Er zijn plannen voor ruim 13.000 woningen. Dit betreft harde en zachte plannen. Het is niet zeker of alle plannen daadwerkelijk met de geplande aantallen en volgens planning worden gerealiseerd. Een vuistregel is 30% planuitval.
1.7 In 2021 wordt er vooral gebouwd in het Hogekwartier, Vathorst De Laak, aan de Stadsring, Puntenburgerlaan, de Meridiaan en op de locatie Sportfondsenbad.
1.8 Bij nieuwbouwprojecten zien we toe op naleving van de regels voor de realisatie van betaalbare woningen, zoals per project minimaal 35% sociale huurwoningen en minimaal 20% woningen in het middensegment.
1.9 Om de voorraad sociale huurwoningen in de stad te laten groeien en te zorgen voor voldoende kwaliteit maken we Prestatie Afspraken met de woningcorporaties De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen en hun huurdersorganisaties op vijf thema’s: beschikbaarheid, betaalbaarheid, wonen en zorg, leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.
1.10 Voor sociale huurwoningen zetten we het gemeentelijk instrumentarium in, zoals de Huisvestingsverordening en het urgentiebeleid om te komen tot goede woonruimteverdeling en de huisvesting van specifieke doelgroepen zoals statushouders en mensen die uitstromen uit een zorginstelling.

1.11 Bij uitzondering (in schrijnende situaties) zoeken we voor een individu of een gezin een maatwerkoplossing.

1.12 Bij de realisatie van woningbouwprojecten bewaken we dat er voldoende diversiteit is van woningen en woonmilieus; waar nodig en mogelijk sturen we bij. Het gaat om een mix en spreiding van stedelijke woonmilieus en groenstedelijke woonmilieus, type woningen (van appartementen tot grondgebonden woningen), omvang, huur of koop en prijs van woningen.
1.13 We stimuleren doorstroming zodat er meer woningen vrijkomen en huishoudens passender wonen. Vanaf 2021 doen we dat, vooral met de corporaties, via een concrete set aan doorstroommaatregelen. Het gaat daarbij zowel om doorstroom uit grote (eengezins)woningen maar bijvoorbeeld ook om doorstroming ten gunste van starters.

2. wonen en zorg: passende woningen en ondersteuning voor kwetsbare doelgroepen die langer of weer zelfstandig wonen.

2.1 Via uitvoering van het Programma Wonen en Zorg zorgen we voor het toenemend aantal kwetsbare mensen waaronder ouderen voor een passende woning, zodat zij prettig zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit betreft soms maatwerk. Er is een groot tekort aan passende woonruimte dat we door samenwerking met diverse partijen (zoals corporaties en zorginstellingen) willen wegwerken. Voor een deel door gebruik te maken van tijdelijke oplossingen met de inzet op structurele oplossingen. Daarbij zetten we in op betaalbaarheid, een passende woonomgeving (en soms ook een aangepaste woning). Op basis van goed inzicht in de behoefte zetten we daarnaast in op doorstroming, (senior) geschikte nieuwbouw en bewustwording van ouderen over hun woonsituatie.
2.2 We werken aan de randvoorwaarden om kwetsbare groepen goed te kunnen laten participeren in de samenleving en prettig te laten wonen met hun buren. Door in te zetten op goede samenwerking tussen betrokken partijen en met passende zorg en ondersteuning.
2.3 We geven samen met de woningcorporaties en de zorginstellingen invulling aan het met voorrang huisvesten van kwetsbare en andere doelgroepen via directe bemiddeling. De organisatie van de urgentieverlening is daarop ingericht.

Deze pagina is gebouwd op 12/09/2020 13:28:21 met de export van 11/24/2020 14:10:26